Kulit Tart:
225 gram mentega tanpa garam
150 gram gula halus
3 biji telur
500 gram tepung roti
Cara:
1) Putar mentega dengan gula sehingga tidak berbintil-bintil. Masukkan telur, sebiji demi sebiji, diikuti dengan tepung. Adun sehingga menjadi doh.
2) Bulat-bulatkan doh dan bungkus dengan plastik. Dinginkan dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dicanai untuk dilapiskan ke dalam acuan tart berbentuk hati 20-cm.
3) Bakar kosong kulit tart, tutup dengan kertas timah dan bubuh kekacang di atasnya, pada 175oC/350oF selama 10 minit sehingga kuning keemasan dan dasarnya kering. Angkat kertas timah dan kekacang. Sejukkan.
Inti Tart:
½ cawan krim putar
1 resepi krim pastry
2 sudu besar jus oren
20 biji strawberi berukuran besar
2 sudu besar jem raspberi, dipanaskan dengan 1 sudu besar air
Cara:
1) Sediakan kulit tart.
2) Dengan mesin pengadun pukul krim putar sehingga kembang. Masukkan ke dalam krim pastri. Campur jus oren dan tuang ke dalam kulit tart. Atur strawberi di atasnya.
3) Renihkan campuran jem dan air sehingga pekat dan sapu pada strawberi.
(Resepi Chef Wan)
0 ulasan:
Catat Ulasan