Kulit:
225 gram mentega tanpa garam
150 gram gula halus
3 biji telur
500 gram tepung roti
Cara:
1) Putar mentega dan gula sehingga tidak berbintil-bintil. Masukkan telur sebiji demi sebiji, diikuti dengan tepung.
2) Bulat-bulatkan doh, bungkus dengan plastik dan dinginkan dalam peti sejuk selama 2 jam. Canai dan lapiskan ke dalam acuan-acuan tart kecil.
3) Bakar kosong, tutup dengan kertas timah dan isi kekacang, pada 175oC/350oF selama 10 minit sehingga kuning keemasan dan dasarnya kering. Angkat kertas timah dan kekacang. Sejukkan.
Krim Pastri:
2 cawan susu segar
1 sudu teh esen vanilla
4 biji kuning telur
125 gram gula halus
50 gram tepung jagung
100 gram mentega
Cara:
1) Renihkan susu dan esen vanilla di dalam periuk.
2) Di dalam mangkuk lain pukul kuning telur, gula dan tepung jagung sehingga tidak berbintil-bintil. Perlahan-perlahan masukkan campuran susu-esen vanilla.
3) Tuang kastard semula ke dalam periuk dan masak di atas api kecil sehingga pekat dan berbuih. Masukkan mentega, kacau dan tutup api. Dinginkan dalam peti sejuk.
Untuk membuat tart buah-buahan anda memerlukan:
Sedikit coklat cair
Kulit tart
Krim pastri
Buah-buahan pilihan
Jem aprikot untuk mengglis
Cara:
1) Sapu coklat cair di dasar kulit tart agar kulit tart tidak menjadi lembik setelah dibubuh krim.
2) Paipkan krim pastri ke dalam kulit tart dan atur buah di atasnya, glis buah dengan jem aprikot yang dipanaskan dengan sedikit air agar buah kelihatan segar.
(Resepi Chef Wan)
Label:
Resepi
0 ulasan:
Catat Ulasan