Sabtu, 30 Januari 2016

Travel e.m.a.s. ~ Cerita Backpackers ke Muak Lek, Saraburi, Thailand. Sunflower Hunting Mission #Day1

2016.Jan.29 (Fri) - Gigih dari Don Mueng Airport terus ke muak lek district, saraburi, semata-mata nak sunflower hunting katanya... Sesampai tengah hari der... Bunga pun tahu menunduk jugak dek kene terik matahari. Weh, ingat senang ke nak ke sini! Kira-kira lebih dari 125km dari Don Mueng International Airport kut. Siap jem berejam bagai... Merasalah kene jem hari jumaat di Bangkok. Nak jadi backpackers aka backpackers malaysia katanya. Modal harus banyak! Perbelanjaan ikut prospek matawang negara yang dilawati, sedangkan income masuk dalam ringgit malaysia. Hashtag ambe untuk motivate diri sendiri ialah #sibackpackerkaya! Ape taknya, bila dicongak nilai masa dan wang amat main peranan sebagai short-term traveller. Nak ke saraburi, transportation dia amat complicated sebab ladang bunga matahari sangat ke dalam (macam nak ke strawberry farm di cameron highland), tambahan pula day 1 pun dah sampai tengah hari, terpaksalah naik kereta sewa. Mula-mula nak sewa kereta dan drive sendiri, mujurlah dah fully booked. Trafik di thailand ni agak sesak. Oleh itu disebabkan nak memaksimumkan jumlah hari dan masa mengembara ini dengan aktiviti yang dirancang, terpaksalah jadi si backpacker kaya! Hehehe... Kepada semua backpackers, x payah datang time akhir januari, hampir semua dah dituai... Paling indah, datanglah bulan disember. Time tu ada train trip ke sunflower farm tu. Mungkin lebih menakjubkan sebab disember kan ala-ala dingin sikit. Time ambe visit ni, cuaca dia macam buat laser lah. Kulit dah lah gelap-gelap awan, bertambah tone kegelapannya. Hehehe... Sekian, cerita #sibackpackerskaya 

#muaklekdistrict #saraburi #sunflower #sunflowerhunting #sunflowerfarm #sunflowerthailand #flower #donmuenginternationalairport #bangkok #thailand #travel #culturaltraveller #nature #culture #people #living


Bergambar buat syarat jer ni. Konon bunga besar muka, padahal taktik jer semua tu. Hangus semua bunga dituai!

Dah kehausan kelopak dah bunga matahari waktu tengah hari terik betul time ni!

Kecik-kecik jer yang tinggal. Nampak dalam gambar macam besar jer ladang bunga matahari ni kan... Memang luas pun, cuma time kami pergi dan kering lepas dituai...


Ni selekoh jalan nak masuk ke Muak Lek District. Agak ke dalam dan sah-sah x der public transport masuk ke dalam. Cuma pada bulan disember ader train buat trip ke sini. So kalau nak lihat pemandangan bunga matahari seluas saujana memandang, silalah pergi bulan disember. Tak yah confident sangat lah kalau pergi bulan januari, ladang dah botak ditebang dah...

Ladang dah kering selepas bunga dituai...






0 ulasan

Rabu, 27 Januari 2016

Coretan e.m.a.s. ~ Having a good time with Mrs Lawyer

2016.Jan.26 (Teus) - Having joyous time with old buddy, it was more than 21 years old we are in a good indeed. After we did not directly facing since your big day and having 2 sweet kiddies, I feel a bit awkward at first but later it all terlajak lawaks! Tq mrs lawyer for make me feel different. Hahaha.... (testimonial: mocha coffee frappe dan chocolate frappe sama macam kat Zoo Coffee Seoul dan Caffe Bene Seoul)

#zawaracoffee #zawaracoffeebangi #zoocoffeeseoul #cafebeneseoul 




0 ulasan

Coretan e.m.a.s. ~ Having a good time with Miss Accountant

2016.Jan.25 (Mon) - Having couple set and a wide chit chat with miss accountant 😋😋😜
0 ulasan

Selasa, 26 Januari 2016

Coretan e.m.a.s. ~ Bila sebuah kerinduan menyapa

2016.Jan.26 (Teus) - Bila sebuah kerinduan menyapa, "Mek, bila nak balik?", ujar sang ayah acap kali. Sekiranya detik itu dapatku putar... Alfatihah. Semoga roh arwah abah, ayoh, mok, raja azhar, nyang, chik, pok long, pok cik din, tok der, angoh, semua sedara mara, dan semua umat Islam dicucuri rahmah, di tempatkan dalam kalangan para solihin yakni ahli syurga. Amin... Al-Fatihah... 0 ulasan

Rabu, 20 Januari 2016

Coretan e.m.a.s. ~ Blog hampir berkubur

2016.Jan.20 (Wed) - Dah lama benar tak berblog ni... Ada masa down sesangat, nak jer mengadu kat coretan maya... Cuma tak terrajin untuk menaip. Just keep inside with hope it will recover quick. Recaps sikit mana-mana yang terposting kt facebook dan instagram... ☺

0 ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...