Ahad, 12 Jun 2016

Coretan emas: Bengkel Solat First

2016.Jun.12 (Ahad), Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya -

"U dari mana, PUTERI ya?"
"Ehhh tak, saya komuniti sini-sini jer"

Walau berat jer nak bangun pagi, gigihkan jugak. Kalau bukan bulan puasa, dikatanya malas sebab syaitan iblis singgah. Ni syaitan iblis dah kene rantai, kalau malas jugak, semua sebab lemak! Hahaha...


0 ulasan

Resepi Sekaya Terengganu

2016.06.06 (Isnin), Ramadhan 1, 1437H

Bahan:
* Telur - 8 biji
* Nisan/Gula Melaka - 3 karat
* Gula - 3 sudu
* Santan - separuh

Cara:
* Masak nisan dan gula dengan sedikit air.
* Biarkan sejuk dan masukkan santan dan telur. Kacau. Tapis biar halus.
* Kukus.
* Boleh masak dengan pulut yang ditanak dengan santan dan garam.
* Yummy!!!


My first time buat sekaya/tok aji serban nih. Time tengok masa tengah kukus, mengembang semacam jer... Risau takut tak menjadi... 

Time ni masa dah tutup power supply kukusan. Mengembang tu dah kecut. Hehehe... Macam menjadi jer... 😋

Resepi tranung, kalau topping atas tu dipanggil sekaya. Kalau ada pulut kat bawah dipanggil tok aji serban. Disebabkan emas suka pulut, jadi tambahlah pulut kat bawah sekaya tuh.

Kongsi resepi kat internet supaya emas sentiasa boleh rujuk kalau teringin dan tak perlulah google atau tanya kat maa atau mak sue. Lagipun boleh kongsi dengan orang lain juga. Sharing is caring... Tambah pahala. Hehehe...


0 ulasan

Resepi Gulai Daging Terengganu

2016.06.06 (Isnin), Ramadhan 1, 1437H
1. Rebus daging --- buang air rebusan (untuk hilangkan hanyir dan darah daging).
2. Tumis kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
3. Masukkan lada lumat/cili boh.
4. Masukkan bawang merah/putih/halia yang dikisar.
5. Masukkan rempah cap bunga ros --- tunggu hingga pecah minyak.
6. Masukkan kerisik.
7. Masukkan daging yang direbus tadi.
8. Masukkan air panas (untuk elakkan kuah berkepala santan).
9. Biarkan daging hingga empuk.
10. Bila dah masak, masukkan santan (kecilkan api).
11. Masukkan garam.
12. Tarraaaa siap! 😋


My first time masak gulai. Ni gambar time sahur masa hari pertama puasa. Daging agak empuk dan senang dimakan. Nak masak barulah terhegeh-hegeh call mak sue tanya macam mana nak masak. Komen my lovely hubby katanya rasa dah ader, cuma tak pecah minyak... Itu lah, jam 6.00 petang baru nak masuk dapur. Hihihi... Tapi kerajinan ni tak selalu datang... Hihihi... 


0 ulasan

Khamis, 11 Februari 2016

Travel e.m.a.s. ~ Kisah backpacker shopping

2016.Feb.11 (Thu), 10.19 pm

Sila naik lagi dan lagi dan lagi! 
Terimbas kejap bila hari tu cuci mata hajat nak sopping ler konon. Ada mak cik sebelah tu bertegur sapa katanya dr singapore mmg niat dengan sejelasnya nak sopping. Sebab katanya lagi di singapore barang mahal. Currency singapore kan tinggi dan currency mlysia jatuh. Amboi amboi mak cik... Nak sopping tu silakan... Tp x yah lah nk sindir rm. Terasa kut! Hahaha... Tp lagi terasa bila geng2 uae main tunjuk jer nak 10, nak 20. Kita ni nak beli 1 pun, bukan main lama telek... Hahaha (lucu lagi sebab tu gelak). Tp ader geng2 yg rambut brown, paling hebat tawar-menawar. Tu termasuklah rambut brown celup made in mlysia. Main ambik jer. Faktanya, bukan psl currency, tp pasal orang tu ada kuasa membeli ke tak. Maksudnya lagi, aku x termasuk dlm yg ader kuasa cam mereka tu jer. Hahaha...


0 ulasan

Khamis, 4 Februari 2016

Travel e.m.a.s. ~ Nilai Ringgit Malaysia Semasa Backpacker/Traveller ke Bangkok, Thailand

3016.Feb.4 (Thu) - Terasa nak menconteng sikit di blog ni nak mencatat rasa (padahal banyak lagi yang nak dikongsi untuk memeriahkan searching engine, terutamanya trip visit aka backpacker ke Bangkok baru-baru ni). Sebenar-benarnya emas terasa benar dengan beberapa perbualan baru-baru ni. Contohnya masa emas di The Platinum Fashion Mall, Bangkok beberapa hari lepas, ada seorang auntie ni duk tengok-tengok jer, muka macam peramah. 

Lepas bertegur sapa, rupa-rupanya makcik tu dari Singapore, datang shopping di Bangkok. Katanya matawang Singapore tinggi berbanding RM, jadi kadar membeli tu agak tinggilah. Di Singapore katanya barang-barang mahal. Iyelah bersesuaianlah dengan skala pendapatan dengan perbelanjaan. Peniaga pun nak berpendapatan tinggi juga sebagaimana orang yang makan gaji. Akhirnya masing-masing naikkan harga untuk seimbangkan pendapatan dengan perbelanjaan. (Ehhh boleh tak pendapatan tinggi dan kos sara hidup rendah, masuk akal tak? Hahaha...).

Amboi makcik, sesedap rasa jer perli kadar matawang Malaysia jatuh, sentap emas tau... Sob sob sob... 

Satu lagi peristiwa masa kat kedai nak beli barang. Bila dorang tahu yang sedang tawar-menawar dengan mereka ni dari Malaysia, dorang rasa macam sengkek orang ni, yelah, mesti pendapatan rendah, matawang Malaysia jatuh kut! Sehinggakan perbezaan dengan kuasa beli antara Ringgit Malaysia dan Bath! Bab ni emas malu, malu bukan sebab emas sengkek, tapi malu kerana matawang Negara jatuh hingga orang luar pun antara pandang dengan tak pandang jer.

Ehhh tak boleh jadi ni! Kalaulah benar bahawa matawang negara tidak boleh pulih dalam masa yang singkat, tapi kenapa merudum dengan begitu teruk sekali? Tak der ke sapa-sapa nak mengaku ini kesilapan kepimpinan mereka hingga RM turun naik dengan ketara sekali. Mungkin bukan emas sahaja yang berharap agar taraf sosioekonomi rakyat Malaysia sentiasa meningkat ke tahap yang lebih baik lagi...

0 ulasan

Selasa, 2 Februari 2016

Travel e.m.a.s. ~ Backpackers ke Chokchai Farm, Pak Chong District, Nakhon Ratchasima, Thailand

2016.Jan.29 (Fri) - Tour at Chokchai Ranch Resort, Pak Chong District, Nakhon Ratchasima. Time ni panas berbahang sangat. Mata pulak dah berair merah dah... Sakiiiittt! Tour guide tu pulak duk bagi penerangan dalam bahasa thailand, nak tumpang faham pun payah. Buat-buat faham jer lah. Hehehe... Kat Chokchai farm ni pun ader tanam bunga matahari. Cuma tak boleh nak turun dari trak sewenang-wenangnya lah. Dorang pun bukan main laju jer nak kejar tempoh 2 jam. Memang timeline dia betul-betul 2 jam. Mantap! Susah-susah jer pergi Muak Lek, Saraburi. Tapi pujuk hati, kalau tak pergi, maka tak kenallah camner yang dinamakan Saraburi tu. Kata cultural traveller. Hehehe 
#farm #cowboy #cowboyfarm #chokchai #chokchaifarm #pakchong #pakchongdistrict #nakhonratchasima #thailand #travel #culturaltraveller #backpackers #backpackersmalaysia #sibackpackerkaya

Sampai dari Saraburi lebih kurang jam 1.00 petang. Terus ke kaunter tiket nak masuk Chokchai Farm. Tapi katanya jam 2.00 petang baru buka. Ramai betul orang duk tunggu di luar kaunter, terutamanya student dari Thailand. Tak ramai pun orang luar... Terasa janggal juga sebab emas adalah tunggal yang pakai tudung, tergeletik camner persepsi mereka. 

emas mana suka selfie bagai nih (yelah kurang cantik dan bergaya, sebab tu tak berapa suka hik hik hik). Gambar atas 3 trak penuh tourist melawat ladang Chokchai ni.

Kat sini tour stop lama. Ada persembahan cowboy, anak-anak boleh tunggang kuda, ada kedai-kedai, dan juga boleh berehat-rehat kat buaian...

Ladang kuda.

Time ni emas kat atas buaian sambil snap gambar.


Antara ais krim tersedap yang pernah emas rasa... Sebelum ni mana pernah nak rasa green tea bagai. Disebabkan pelik dgn my buddy si miss accountant memilih green tea time lepak hari tu, let me have a taste how she choose the flavour. Rupa-rupanya sedap kut!!! Sedap bukan sebab flavour, tapi lebih kepada kehalusan ais krim, rasa susu lembu asli. Ehhh memang ranking ke belakang lah ais krim baskin robbins, haagen daz dan lain-lain. emas beli ais krim ni selepas habis tour di Chokchai Ranch Resort, Pak Chong District, Nakhon Ratchasima, Thailand selama 2 jam. Dorang bagi kupon 590 THB. Harga asal 780 THB. Rugi tak merasa. Risau jugak x halal, dibuatnya diletaknya gelatin tulang haiwan. Actually ais krim ni melalui proses pasteurization, macam kebanyakan ais krim negara luar yang jual kat malaysia tu, yang dilambung-lambung ais krim bagai teh tarik. Hehehe... Rindu pulak kat rasa ais krim ini. Adalah juga signifikan moment to remember on my second travel... 

(Umm…Milk Ice Cream is premium ice cream produced with Farm Chokchai’s fresh, top quality milk, cream, and other select ingredients. The milk, following pasteurization, is sent to the sterile ice cream processing line, completely sealed to prevent outside air from entering. Our blends have been developed to create the smoothest texture and most delicious taste - source from www.farmchokchai.com)

0 ulasan

Sabtu, 30 Januari 2016

Travel e.m.a.s. ~ Cerita Backpackers ke Muak Lek, Saraburi, Thailand. Sunflower Hunting Mission #Day1

2016.Jan.29 (Fri) - Gigih dari Don Mueng Airport terus ke muak lek district, saraburi, semata-mata nak sunflower hunting katanya... Sesampai tengah hari der... Bunga pun tahu menunduk jugak dek kene terik matahari. Weh, ingat senang ke nak ke sini! Kira-kira lebih dari 125km dari Don Mueng International Airport kut. Siap jem berejam bagai... Merasalah kene jem hari jumaat di Bangkok. Nak jadi backpackers aka backpackers malaysia katanya. Modal harus banyak! Perbelanjaan ikut prospek matawang negara yang dilawati, sedangkan income masuk dalam ringgit malaysia. Hashtag ambe untuk motivate diri sendiri ialah #sibackpackerkaya! Ape taknya, bila dicongak nilai masa dan wang amat main peranan sebagai short-term traveller. Nak ke saraburi, transportation dia amat complicated sebab ladang bunga matahari sangat ke dalam (macam nak ke strawberry farm di cameron highland), tambahan pula day 1 pun dah sampai tengah hari, terpaksalah naik kereta sewa. Mula-mula nak sewa kereta dan drive sendiri, mujurlah dah fully booked. Trafik di thailand ni agak sesak. Oleh itu disebabkan nak memaksimumkan jumlah hari dan masa mengembara ini dengan aktiviti yang dirancang, terpaksalah jadi si backpacker kaya! Hehehe... Kepada semua backpackers, x payah datang time akhir januari, hampir semua dah dituai... Paling indah, datanglah bulan disember. Time tu ada train trip ke sunflower farm tu. Mungkin lebih menakjubkan sebab disember kan ala-ala dingin sikit. Time ambe visit ni, cuaca dia macam buat laser lah. Kulit dah lah gelap-gelap awan, bertambah tone kegelapannya. Hehehe... Sekian, cerita #sibackpackerskaya 

#muaklekdistrict #saraburi #sunflower #sunflowerhunting #sunflowerfarm #sunflowerthailand #flower #donmuenginternationalairport #bangkok #thailand #travel #culturaltraveller #nature #culture #people #living


Bergambar buat syarat jer ni. Konon bunga besar muka, padahal taktik jer semua tu. Hangus semua bunga dituai!

Dah kehausan kelopak dah bunga matahari waktu tengah hari terik betul time ni!

Kecik-kecik jer yang tinggal. Nampak dalam gambar macam besar jer ladang bunga matahari ni kan... Memang luas pun, cuma time kami pergi dan kering lepas dituai...


Ni selekoh jalan nak masuk ke Muak Lek District. Agak ke dalam dan sah-sah x der public transport masuk ke dalam. Cuma pada bulan disember ader train buat trip ke sini. So kalau nak lihat pemandangan bunga matahari seluas saujana memandang, silalah pergi bulan disember. Tak yah confident sangat lah kalau pergi bulan januari, ladang dah botak ditebang dah...

Ladang dah kering selepas bunga dituai...






0 ulasan

Rabu, 27 Januari 2016

Coretan e.m.a.s. ~ Having a good time with Mrs Lawyer

2016.Jan.26 (Teus) - Having joyous time with old buddy, it was more than 21 years old we are in a good indeed. After we did not directly facing since your big day and having 2 sweet kiddies, I feel a bit awkward at first but later it all terlajak lawaks! Tq mrs lawyer for make me feel different. Hahaha.... (testimonial: mocha coffee frappe dan chocolate frappe sama macam kat Zoo Coffee Seoul dan Caffe Bene Seoul)

#zawaracoffee #zawaracoffeebangi #zoocoffeeseoul #cafebeneseoul 




0 ulasan

Coretan e.m.a.s. ~ Having a good time with Miss Accountant

2016.Jan.25 (Mon) - Having couple set and a wide chit chat with miss accountant 😋😋😜
0 ulasan

Selasa, 26 Januari 2016

Coretan e.m.a.s. ~ Bila sebuah kerinduan menyapa

2016.Jan.26 (Teus) - Bila sebuah kerinduan menyapa, "Mek, bila nak balik?", ujar sang ayah acap kali. Sekiranya detik itu dapatku putar... Alfatihah. Semoga roh arwah abah, ayoh, mok, raja azhar, nyang, chik, pok long, pok cik din, tok der, angoh, semua sedara mara, dan semua umat Islam dicucuri rahmah, di tempatkan dalam kalangan para solihin yakni ahli syurga. Amin... Al-Fatihah... 0 ulasan

Rabu, 20 Januari 2016

Coretan e.m.a.s. ~ Blog hampir berkubur

2016.Jan.20 (Wed) - Dah lama benar tak berblog ni... Ada masa down sesangat, nak jer mengadu kat coretan maya... Cuma tak terrajin untuk menaip. Just keep inside with hope it will recover quick. Recaps sikit mana-mana yang terposting kt facebook dan instagram... ☺

0 ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...