Jam dah menunjukkan pukul 1.12 pagi. Tapi mata ni belum jugak mahu tidur. Tiba-tiba… Hati meronta-ronta nak makan kek batik! Aduhai… Tengah-tengah malam pergi ke dapur nak masak. Hahaha… Bawak sekali laptop ke dapur sebab google resepi. Hehehe… Beberapa resepi dapatku cari. Tapi resepi dia lain-lain. 
Mujurlah aku ni ada analytical skills (kononnya), aku kira sukatan untuk aku makan seorang. Yelah… Duk bujang, tak baik membazir. Hua hua hua…
Resepi Kek Batik (untuk orang bujang):
-      5 sudu besar - Buttercup – (aku guna soft daisy) ~ ini jer yang ada dalam peti ais
 -      2 sudu besar - Marjerin – (sesaja nak perabiskan marjerin, nanti expired pulak)
 -      1/2 tin – Susu cair
 -      1/4 cawan - Gula (aku x suka manis, lagipun nanti nak tambah milo. Milo kan dah manis)
 -      7 sudu besar – Milo
 -      1 bar - coklat masakan (aku guna vanhoutten, kira kelas jugaklah ni)
 -      1 biji – Telur
 -      200gm – Biskut Marie (original)
 
Cara-cara:
-      Panaskan buttercup + marjerin dalam kuali
 -      Bila dah cair, masukkan gula. Kacau
 -      Masukkan coklat masakan yang telah dihiris halus (untuk mempercepatkan coklat cair)
 -      Bila coklat masakan dah cair, masukkan milo. Kacau hingga sebati
 -      Masukkan susu cair. Kacau hingga sebati
 -      Lepas cam dah pekat sikit, masukkan telur. Kacau hingga likat
 -      Padamkan api dan masukkan biskut marie
 -      Kacau hingga sebati
 -      Masukkan semua bahan tadi ke dalam loyang ke tupperware pun boleh
 -      Tekan-tekan biar mampat. Bila sudah sejuk, masukkan ke dalam peti ais
 
Tarrra!!! Dah siap. Hehehe… Lagi best bila buat sendiri sebab kita boleh masukkan bahan-bahan yang kita suka. Kalau beli, mesti dia letak bahan-bahan yang murah. Sapa tak nak untung berniaga. Hehehe… 
Selamat mencuba! Yummy………. 

2 ulasan:
Dalam diam pandai masak rupanya Cik Eda ni ya... Good luck!
Hahaha... Ada encik google lah kak nurul... Apa susah... Hehe...
Catat Ulasan