Isnin, 19 September 2011

Resepi Kek Batik

Jam dah menunjukkan pukul 1.12 pagi. Tapi mata ni belum jugak mahu tidur. Tiba-tiba… Hati meronta-ronta nak makan kek batik! Aduhai… Tengah-tengah malam pergi ke dapur nak masak. Hahaha… Bawak sekali laptop ke dapur sebab google resepi. Hehehe… Beberapa resepi dapatku cari. Tapi resepi dia lain-lain.

Mujurlah aku ni ada analytical skills (kononnya), aku kira sukatan untuk aku makan seorang. Yelah… Duk bujang, tak baik membazir. Hua hua hua…

Resepi Kek Batik (untuk orang bujang):
  • 5 sudu besar - Buttercup – (aku guna soft daisy) ~ ini jer yang ada dalam peti ais
  • 2 sudu besar - Marjerin –  (sesaja nak perabiskan marjerin, nanti expired pulak)
  • 1/2 tin – Susu cair
  • 1/4 cawan - Gula (aku x suka manis, lagipun nanti nak tambah milo. Milo kan dah manis)
  • 7 sudu besar – Milo
  • 1 bar - coklat masakan (aku guna vanhoutten, kira kelas jugaklah ni)
  • 1 biji – Telur
  • 200gm – Biskut Marie (original)
Cara-cara:
  • Panaskan buttercup + marjerin dalam kuali
  • Bila dah cair, masukkan gula. Kacau
  • Masukkan coklat masakan yang telah dihiris halus (untuk mempercepatkan coklat cair)
  • Bila coklat masakan dah cair, masukkan milo. Kacau hingga sebati
  • Masukkan susu cair. Kacau hingga sebati
  • Lepas cam dah pekat sikit, masukkan telur. Kacau hingga likat
  • Padamkan api dan masukkan biskut marie
  • Kacau hingga sebati
  • Masukkan semua bahan tadi ke dalam loyang ke tupperware pun boleh
  • Tekan-tekan biar mampat. Bila sudah sejuk, masukkan ke dalam peti ais
Tarrra!!! Dah siap. Hehehe… Lagi best bila buat sendiri sebab kita boleh masukkan bahan-bahan yang kita suka. Kalau beli, mesti dia letak bahan-bahan yang murah. Sapa tak nak untung berniaga. Hehehe…

Selamat mencuba! Yummy………. Birthday cake



2 ulasan:

Nurul Ninie berkata...

Dalam diam pandai masak rupanya Cik Eda ni ya... Good luck!

Maria Eisya Khadija (e.m.a.s.) berkata...

Hahaha... Ada encik google lah kak nurul... Apa susah... Hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...